Advocatenkantoor LA-ON Lawyers gaat voor optimale werkomgeving

Redactie
Het Nieuwe Werken
Cools.jpg(image/jpeg)

Het creëren van een inspirerend kader speelt een sleutelrol in de filosofie en het concept van tewerkstelling van LA-ON Lawyers. Het door meester Paul Cools opgerichte en sinds de eeuwwissel aan de Scheldekades gevestigde advocatenkantoor is er zich van bewust dat omgevingsfactoren een niet onbelangrijke rol spelen op de rendabiliteit en creativiteit van de medewerkers.

Paul Cools: “De werkomgeving wordt steeds meer een belangrijke factor en troef om de juist mensen aan te trekken. Studies bewijzen onomstotelijk dat loon niet de belangrijkste factor is om voor een bepaalde werkgever te kiezen. De interne organisatie, de werkomgeving en flexibiliteit zijn in toenemende mate belangrijk.”

En dus verdeelden Cools en zijn confraters de vloeroppervlakte van het kantoor met mooi uitzicht op Schelde en kades in bepaalde “zones”, waarvan een aantal expliciet niet prestatiegericht zijn. Zo is er bv. een “loungezone” met opvallende “onthaastzetels” voor een korte ontspannende break. Er werd zelfs een samenwerking afgesloten met een masseur die de medewerkers kort maar efficiënt behandelt. En overal in het kantoor is kunst bepalend aanwezig: Alechinsky, Bervoets, Vekemans, Tuymans, Permeke, Panamarenko, Mattis, Ward Bal, Tapies.... het zijn niet van de minste namen. Een mooie collectie die geen hoofdrol opeist maar motiverend en inspirerend werkt in een advocatenkantoor dat volgens zijn slogan “More than a Law Firm” wil zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat oprichter/advocaat Paul Cools de jonge Britse, maar in Antwerpen opgeleide beeldend kunstenaar Fen de Villiers vroeg om een monumentaal werk te installeren op een strategische locatie binnen de groepspraktijk van LA-ON Lawyers aan de Antwerpse Tavernierkaai, op de scheidingslijn tussen oude stad en Eilandje.

The Wave

Fen de Villiers is een jonge Britse beeldhouwer (°1989), geboren in een gezin van beeldhouwers, van kleinsaf omgeven door kunst, die in 2007-2008, dankzij een “Leverhulme Scholarship for Studies in Art” studeerde aan de Glasgow School of Art. In 2009 werd hij als student aanvaard aan de beeldhouwafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, waar hij vier jaar cursussen volgde en in juni 2012 afstudeerde met de prijs “Beste Beeldhouwer van het Jaar”. Inmiddels stelde hij zowel individueel als in groep tentoon en won hij een aantal niet onbelangrijke prijzen.

“The Wave”, zoals het werk heet, is een 1,70 m hoge en zowat 5 m brede, éénkleurige constructie die in een eenvoudige golfbeweging, achter de onthaaldesk en –medewerkers, ook de kantoorruimte fysisch en mentaal verdeelt, net zoals de nabije Bonaparte- en Willemdokken dat met de oude stad doen. Voor Fen is de opdracht van LA-ON Lawyers een première wat betreft omvang en aard van het werk. Hij werkte voordien al in een oude fabriek waar “on site” een installatie werd opgebouwd.

De plaatsing van The Wave in een kantooromgeving vol activiteit was een totaal nieuwe uitdaging. Er diende rekening gehouden met zowel de wensen van de opdrachtgever als met restricties eigen aan de kantoorruimte. Die combinatie bleek een grotere motivator dan enige vorm van rem op creativiteit.

Info: www.la-on.eu

Webdesign Desk02